Om het maximale uit jullie huwelijksfeest te halen, geef ik jullie een paar praktische tips. Als jullie een trouwfeest dj gaan huren, is het handig om te weten waarop jullie moeten letten zodat het feest een succes wordt en iedereen geniet.

Nadenken over het verloop van het feest

Het is handig om voorafgaand aan de bespreking met de DJ al een beetje na te denken over het verloop van het feest. Weten jullie hoeveel avondgasten erbij komen? Wordt er iets geserveerd bij de inloop voor een proostmoment? Hoe willen jullie het feest openen? Verwachten jullie stukjes, acts of andere optredens? Hoe sluiten we het feest af?

Een professionele bruiloft DJ vraagt naar dit soort details, inspireert jullie over de mogelijkheden en helpt jullie om de keuzes te maken die het beste bij jullie passen.

tips voor bruiloft met dj uitkiezen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Afstemmen is een complexe taak omdat er veel partijen betrokken zijn bij de organisatie. Wie moet wat van elkaar weten?  Ongeveer 95% kan van tevoren worden afgestemd, maar er zijn altijd nog details die op de trouwdag zelf moeten worden bijgesteld. Bijvoorbeeld door weersomstandigheden, het verkeer, een onverwachte speech, het uitlopen van het diner etcetera. Daarom is het handig om een ceremoniemieester aan te stellen die beslissingen voor jullie kan nemen.

Wat betreft het huwelijksfeest zal ik jullie een paar tips geven. Wat kan er worden afgestemd met de DJ?

Muzieksmaak. Een bruiloft DJ zal altijd inspelen op de sfeer en het publiek, maar het is ook leuk als het feest jullie muzieksmaak ademt. We kunnen de avond een persoonlijk tintje geven met jullie favoriete genres, artiesten of lievelingsnummers.

Tijdstippen. De belangrijkste tijdstippen zijn de begin- en eindtijd maar ook het tijdstip dat de DJ op de locatie aanwezig verwacht te zijn. Dit is voor de ceremoniemeester een goed moment om de DJ even te begroeten en op de hoogte te stellen van het verloop van de dag.

Opening en sluiting. Hoe jullie het feest openen en sluiten, daar kunnen jullie zelf ideeën over hebben of jullie laten inspireren. De DJ kan hierbij helpen, bijvoorbeeld met het inkorten van een nummer voor de openingsdans en het organiseren van een uitzwaaimoment.

Bijzonderheden. Als het nodig is, kun je DJ informeren over “bijzonderheden”. Ik weet niet of dit het juiste woord is. Maar denk hierbij aan gasten met epilepsie (in verband met lichtintensiteit), een fysieke handicap (in verband met bereikbaarheid en kabels) en of het feest mogelijk naar buiten zou kunnen worden verplaatst.

Facturering. Controleer nog even wat de totale prijs is (mits die nog nergens zwart op wit staat). Vervolgens kunnen jullie vragen hoe en wanneer er gefactureerd wordt. Als jullie kort na de bruiloft op huwelijksreis gaan, kan het handig zijn om alles van tevoren te hebben betaald.

Tip: afstemmen geeft rust wanneer je er op vertrouwt dat de andere partij het goed heeft begrepen.

Kies het juiste soort DJ. Wat voor soort DJ trouwfeest zoeken jullie voor jullie huwelijksfeest? Als jullie op zoek zijn naar een bruiloft DJ komen jullie van alles tegen. Muziek hebben ze allemaal. Echter zijn er diverse type DJ’s te onderscheiden waarvan elk voor een bepaalde sfeer kan zorgen. Veel nummers in een klein tijdsbestek. Dat is het werk van een apres-ski DJ. Dit type DJ weet de energie en de tempo van de muziek hoog te houden. Nummers worden snel achter elkaar gedraaid en er wordt regelmatig door de microfoon gepraat om het publiek op te zwepen. Ze draaien vaak in Apres-Ski bars en op tentfeesten. Gespecialiseerd in een bepaald muziekgenre, zoals Armin van Buuren. Ze staan vaak op podia en kijken uit over de mensen. Je vindt ze op evenementen en festivals waar ze binnen een line-up van andere artiesten gedurende 1 á 2 uur een set met (hun eigen) muziek mogen draaien. Dit type DJ heeft vaak een modern en gevarieërd repertoire. Ze draaien veelal voor uitgaanspubliek en zijn zodoende goed op de hoogte van de hedendaagse muziek. Ze stemmen hun balans van muziekstijlen af op de identiteit van de locatie. Zoals de naam al zegt, draaien ze overal in de horeca; cafés, bars, kroegen en discotheken.

Verhuurbedrijf DJ

Er zijn veel productiebedrijven, techniekbedrijven en licht- en geluidsverhuurbedrijven. De nadruk ligt soms meer op de techniek dan op de muziek. Ze zorgen voor fraaie shows maar muziek kan soms een bijzaak zijn. Vraag daarom altijd na wie precies de DJ is.

Bruiloft DJ

Een dj trouwfeest doet allereerst veel bruiloften. Het is eigenlijk een specialiteit te noemen omdat er meer bij komt kijken dan alleen muziek draaien. Het gaat van voorbespreking tot opbouwen en draaien. Tijdens dit proces zorgen bruiloft DJ’s voor goed contact met het bruidspaar en ceremoniemeerster, geven tips en denken mee over het verloop van het feest. Het is doorgaans een bekwame muziekliefhebber die veel ervaring heeft met verschillende feesten en een groot repetoire aan muziek heeft opgebouwd. Daarom onstaat een bruiloft DJ meestal met de tijd en is het niet de eerste fase van een DJ.  Wat een geschikte bruiloft DJ maakt is de combinatie van veel draaiuren en diverse gelegenheden. Veel draaiuren zorgen ervoor dat de DJ de muziek goed kent en veel gelegenheden zorgen voor een breed repertoire en gevoel voor publiek.  Live de muziek voor een huwelijksfeest selecteren. Een juiste opbouw qua volume en muziekstijl, nette overgangen, timing en het omgaan met verzoeknummers van de gasten. En ondertussen rekening houden jullie muzieksmaak. Dat is een kunst die een ervaren bruiloft DJ (als het goed is) beheerst.

Vergelijken van bruiloft DJ

Waar begin je met het uitkiezen van een bruiloft DJ? En hoe kun je bruiloft DJ’s met elkaar vergelijken? Er zijn er velen, maar net als met de trouwlocatie, moet het een DJ zijn die bij jullie past.

Een bruiloft DJ kun je beoordelen op allerlei objectieve criteria. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de apparatuur, prijzen en aangeboden services. Maar voor een geslaagd feest is het van belang dat je een ervaren DJ krijgt die goed de sfeer kan aanvoelen.

De DJ is niet altijd de persoon die het feest ook organiseert. Soms zijn organisatie en DJ gescheiden zoals bij boekingsbureaus. Ik kan jullie wel aanraden om even kennis te maken met de DJ voordat jullie boeken. Probeer in ieder geval een antwoord te vinden op de volgende vragen:

Vraag naar ervaring. Hoe is de DJ begonnen en hoe heeft de DJ zich ontwikkeld?
Vraag ook waarom de DJ graag op bruiloften draait. En hoe vaak draait de DJ?
Vraag hoe de DJ gekleed komt. De DJ draagt toch geen T-shirt op jullie bijzondere dag?

De antwoorden en de manier waarop dit verteld wordt zal voor jullie al veel nuttige informatie bevatten. Een bruiloft DJ met veel ervaring kan jullie beter adviseren en zal het publiek beter aanvoelen.